En bok

Har just läst färdigt en bok som jag kan rekommendera. Den heter "Den unge, den gamle och havet": över Atlanten i en Vega, skriven av Sven Yrvind och Thomas Grahn. Den är roligt och lärorikt skriven, ja en fantastisk resa med en Vega.
Läs den....

/Skipper.

10237-l.jpg

"Oerfaren nittonåring som just har tagit studenten, nedan kallad Kapten, och hans jämnåriga kamrat uppsöker Yrvind - en legend bland långfärdseglare, snart sjuttio år gammal - för att få råd inför deras livs långfärdsseglats. Efter några timmars konsulterande skiljs de. Veckorna går. En dag, nyfiken, ringer Yrvind för att höra hur långt de kommit.

- Kompisen har hoppat av, säger Kapten.
- Då får du segla ensam, säger Yrvind.
- Jag har aldrig varit hemifrån mer än en vecka, det längsta jag seglat är till Danmark, och jag har aldrig seglat på natten.
- Du kan få låna en sextant och en gummibåt, och i värsta fall hänger jag med en bit, säger Yrvind.


En vecka senare ringer Kapten tillbaka.
- Menar du allvar?
- Ger du hundra procent ger jag hundra procent, men vi måste skynda oss på för snart kommer höststormarna. Vi har en månad på oss.


Det blev en unik kamp mot alla odds. Den gamle mannen och ynglingen på vars axlar den tunga bördan lagts att vara Kapten. Efter att ha kämpat mot stormar, en näst intill pensionerad motor, sönderblåsta segel, läckande båt och byråkrater, kunde de till slut gå triumferande i land i Florida efter en unik seglats.
I passaden på väg över Atlanten hade Kapten en dag frågat Yrvind om han trodde att Kapten kunde ensamsegla båten tillbaka till Sverige. Svaret blev att eftersom Yrvind mest låg och läste böcker skulle det inte vara några problem.

Så efter en vinter i Florida och Bahamas seglar Kapten ensam sin båt tillbaka till Sverige. Han är då tjugo år gammal och blir till på köpet Sveriges yngsta ensamseglare. I tidningen På kryss blir Sven Yrvind ordentligt örfilad. Han sägs ha tagit ett mycket snabbt beslut att följa med en nybliven och oerfaren seglare i en Vega. Han kritiseras för det snabba beslutet, oerfaret sällskap, olämplig båt, fel rutt och fel tid med hänsyn till orkanrisker och så vidare. Kritikerna är tunga, som navigations-, och säkerhetsexperten Jonas Ekblad och meteorolog Lage Larsson, specialist på meteorologi i samband med långseglingar. En intressant debatt följde."

18 nov 2012

Vegabåt.se

 

 

 SMHI Borka

"Klicka på loggan"

 

 

KUSTVÄDER:  
Många stationer

"Klicka på loggan"

 

FINNS PÅ FACEBOOK

"Klicka på bilden"

fb-foto-logga.jpg

 

ÄVEN PÅ INSTAGRAM

"Klicka på bilden"

 SKIPPER ROLAND


Skipper himself......

Vem är han klicka "här"

skipper-2.jpg

 

Navigare necesse est

bild-5.jpg

Solnedgång Öregrundsgrepen.
Foto: Skipper

 

Havet är en vacker vy
här kan man se morgonen gry

Även kan man se solen gå ner
och annat väder man också ser

Vi somnar djupt bredvid varann
lyckliga att vi äntligen fann
Ett hem med utsikt så briljant
det är vår stora diamant.....

Att segla är nödvändigt…

 

Hälsingland

hlsingekarta-borka.jpg

 

Hudiksvalls skärgård

hudiksvalls-skargard.jpg

 

KONTAKT

Kontakta oss  "här"